top of page
I'm a title. Click to edit me

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

ANGÅENGE ÖVERÄTNING

 

Så länge du kompenserar för din överätning kommer du aldrig att bli frisk från din ätstörning. Då hamnar du tillbaka på ruta ett igen. Att överäta är normalt i början då kroppen "passar på" när den väl får mat, eftersom den strävar efter att ligga på ett överskott för att kunna bygga upp sig själv.

 

Hur hanterar man ångesten då? Regel nummer ett är att acceptera situationen. Vägen till att bli frisk från sin ätstörning är inte helt spikrak och man ska inte straffa kroppen när det blir återfall. Reflektera istället över varför kroppen vill ha mer. Sedan är det bara att göra om och göra rätt. Och du, vad gör egentligen en "ätardag" eller två? Din vikt kommer inte skjutas upp i höjden för det. Det tar tid att gå upp i vikt. Om du, istället för att ha ångest, tänker: "skit samma, jag ger kroppen vad den behöver", kommer den "förbjudna maten" tillslut att bli mindre speciell och matfrossan avtar med tiden. Så länge du äter varierat och regelbundet stabiliserar sig kroppen och mat kommer att ta upp mindre plats i ditt liv.

 

 

 

NÄR VÅGEN VISAR VIKTUPPGÅNG

 

 

 

En anledning till varför det tar så lång tid för många att bli friska är tendensen till återfall när vikten börjar gå upp mot kroppens normala hälsovikt, det vill säga den vikt den strävar efter för att alla funktioner ska fungera normalt. Viktuppgången kan för många ge ångest och man vill istället vända tillbaka till sitt gamla beteende i rädsla för att kroppen ska fortsätta att öka i vikt. Detta blir då till en ond spiral eftersom man aldrig låter kroppen bli frisk, dessutom blir tvångstankarna intensivare ju längre tid kroppen är i svält. Om man forstätter med detta självdestruktiva beteende och aldrig låter kroppen reparera sig, finns det en risk att man aldrig låter sig bli frisk igen, varken psykiskt eller fysiskt.

 

När man åter börjar äta regelbundet bygger kroppen upp organen som har brytits ner under svältperioden och lägger ett skyddande fettlager kring organen. Man kan jämföra kroppen som ett tomt sparkonto som har legat på skuld under en lång tid; det första den vill göra när den får näring igen är att reparera det den brytit ner och fylla på alla energidepåer i cellerna för att vi åter ska kunna fungera normalt – att lagra energin som fettlager kring buken är alltså inte kroppens första prioritering. Att vikten går uppåt betyder alltså inte att du håller på att bli tjock, utan att kroppens organ och muskler repareras. Och du om någon borde veta att muskler väger mer än fett, eller hur?

 

Jag vet att det är jobbigt när vågen tickar uppåt. Jag har själv stått där, det är knappt att man vågar kolla på siffrorna när man vet att man har gått upp i vikt. Man känner sig större, tyngre. Men samtidigt känner man sig starkare, man klarar av påfrestningar, man orkar. Och är inte det viktigast, att orka med att leva? Kom ihåg att vågen visar bara siffror, inte välmående. Det är du själv som bestämmer hur välmående du låter dig själv vara.

 

 

"Måste träna. Orkar inte träna. Måste vila. Ångest över att inte orka träna. Måste dra ner på kosten. Orkar nu ännu mindre."

Allt för många tränar idag för att man känner att man borde, istället för att man själv vill. Kanske använder du träningspassen för att dämpa matångest? Dessväre leder det till att träningen associeras med något negativt och man hamnar lätt i en ond spiral med osunt tänkande kring kost och träning. 

 

Så hur ska man göra när ångesten kommer krypande när huvudet känns tungt, benen trötta och världen snurrar när du cyklar i motvind på väg till gymmet och du frågar dig själv om du orkar du prestera lika bra som du gjorde på morgonens pass? Något som framför allt ortorektiker har problem med är att acceptera kroppens behov av återhämtning, det vill säga att våga ge den både mat och vila. Inte bara mår kroppen bättre när den får chansen att reparera sig mellan passen, man orkar också träna mer effektivt när man är utvilad. Om man mot förmodan skulle träna trots att kroppen säger nej, bryter man istället ner kroppen och ger den aldrig tid att bygga upp sig igen. Då är ju allt kämpande förgäves, eller hur?

 

Det är alltså okej att vila. Det är okej att inte orka träna. Kroppen är fantastisk och vill göra dig allt till lags, är det då inte rätt att vi behandlar den på bästa sätt? Våga göra ingenting, återhämta dig och se hur mycket energi du kommer ha till nästa träningspass! För om det är oron över att gå upp i vikt som hindrar dig, kan jag lova att en dags vila inte kommer göra någon skillnad. Inte heller en vecka, eller en månad. Tro det eller ej, men det tar faktiskt det tar tid att gå upp i vikt.

 

NÄR TRÄNINGEN BLIR ETT MÅSTE

 

 

Depressionen finns där som ett konstant tryck i halsen,som en sten i magen, som ett svart moln över ditt huvud. Livet känns inte roligt längre utan du drar dig ifrån det sociala livet du inte längre finner givande, klipper bandet mellan olika vänskapskretsar. Att välja ensamheten gör att man kan koncentrera sig på sig själv för att bli frisk, men det är istället  vad som drar en djupare in i ätstörningen.

 

Depression är ett mycket vanligt symptom  och det kan vara svårt att ta sig ur det ensam. Därför är det viktigt att man ändå vågar upprätthålla de sociala kretsarna, umgås med de man håller nära och våga prata ut när det känns svårt. En ätstörning föds alltid ur ett problem, ett problem som måste redas upp och tas itu med för att man ska finna ro och för kunna bli frisk igen. Våga ta tag i vad som tynger dig! Våga prata om allt och ingenting med någon du litar på. Våga gråta, våga känna. Det är då du finner motivation till livet igen och även inser att du måste bli frisk. Att gå runt som en död zombie förändrar inte situationen till det bättre, se bara på The Walking Dead så förstår du vad jag menar.

 

Ett sätt att hantera ångesten när den kastar sig över dig är att fly ifrån vardagen. Släpp alla krav och måsten, hitta på något du inte brukar göra – kanske en utflykt eller en resa? Genom att komma bort ifrån platser man associerar med ångest och sjuka tankar, har man möjlighet att hitta tillbaka till sig själv och kan finna ro och trygghet. Stanna upp och reflektera över: vem är jag? Vem vill jag vara? Vad är jag sugen på att göra? Vad vill min kropp? Kom ihåg att behandla dig som bästa vän du inte vill släppa taget om, för det är precis vad din kropp är. 

 

NÄR DEPRESSION TYNGER NER DIG

!ÅNGEST

 

 

HANTERA ÅNGEST VID ÖVERÄTNING

 

Vissa dagar blir allting bara fel. Kanske har du börjat dagen bra, men någonstans mellan frukost och lunch känner du plötsligt suget slå till och du bara äter och äter tills magen sväller upp likt en höggravid i nionde månaden. Efteråt kommer ångesten som på beställning. Vad gjorde du för fel? Varför kunde du inte nöja dig med vad du hade planerat att äta? Eller kanske inträffar detta frossande efter middagen, då du bara var tvungen att ta lite till, när det ju var så gott!

 

Kroppen är en smart organism. Den vet vilka ämnen som fattas i kroppen och får den inte vad den behöver kommer den att skrika på dig i form av hetsätning. "Hallå, lyssnar du på mig? Jag vill ha mat - nu!" Det är ingen slump att du är sugen på kolhydrater och fett - vad är det dagens dieter förespråkar att man inte ska äta? Genom att förbjuda livsmedel från sin kost är det inte konstigt att just det är vad kroppen vill ha. Och vad kan vi klandra den för? Den strävar bara efter att få allting i kroppen att fungera normalt. Både fett och kolhydrater är livsnödvändiga för alla kemiska processer som sker och den kommer inte att sluta plocka på din uppmärksamhet förrän du har gett den det.

Känner du igen dig i ovanstående beskrivning? Har du matångest? Börja då med att reflektera över dessa frågor:

 

Vad har jag ätit idag?
Tänk inte så mycket på mängden, utan på kvalitén. 

Har jag fått i mig alla näringsämen? Har jag uteslutit något från kostcirkeln? Långsamma/snabba kolhydrater? Fett? Järn? Vitaminer?Fyllde jag mättnaden med vätska eller hade för lite fett i maten? Efter att ha reflekterat över dessa frågor kan du tänka på mängden – det kan hända att kroppen har fått för lite av ett eller flera näringsämnen som den behöver i regel för att kunna fungera. Det kan också vara så att du har ätit för lite i jämförelse med hur mycket du har rört på dig.

 

Har jag ätit regelbundet? När var det senast jag åt?
Ett dippande blodsocker ger oss problem att tänka klart, vilket kan leda till oplanerade måltider och lite för mycket av det goda. Var därför snäll mot ditt blodsocker och ät på regelbunda tider så att inte kroppen överraskar dig när du väl får mat, eftersom den inte vet när den ska få näring nästa gång.

 

Åt jag för fort?
Hastigt tuggande gör det svårt för matsmältningen och istället för "riktig mättnad" blir det en obehaglig bukfylla som inte ger en långvarig mättnad utan efterlämnar ett sug efter de näringsämnen kroppen saknar.

 

© 2014 by Nessco. Proudly created with Wix.com 

bottom of page